вторник, 9 марта 2010 г.

Сторінки архітектури

ВАРФОЛОМІЙ РАСТРЕЛЛІ

Ніхто з архітекторів XVIII століття не мав такої слави як Варфоломій Растреллі. Можливо, саме через те, що він жив і творив у свою епоху.

Владислав Городецький


Володимир Гнатович Заболотний - видатний український архітектор 20 століття


Творча позиція В. Заболотного студентської пори яскраво виявилася в його дипломному проекті профілакторію “Кинь сум” у Києві на 500 місць. Вирішений у простих геометричних формах і дещо революційно-романтичний за загальним виглядом, цей твір являє собою функціонально досконалий, композиційно стрункий і виразний за образом санаторний комплекс, поєднаний з природним оточенням. 1927 року Володимир Гнатович успішно захистив цей проект, одержав звання архітектора-художника і був залишений викладачем КХІ.

Десятинна церква


Київські пам'ятки архітектора Олександра Шіле

Одним з яскравих діячів Києва другої половини XIX століття був архітектор Олександр Шіле. Його споруди - характерна ознака київської архітектури тих часів.

Невідомий Достоєвський. (Андрій Михайлович Достоєвський, головний архітектор Єлисаветграда середини ХIХ століття)

Його ім’я не ввійшло в жодну класичну хрестоматію, його романами не зачитуються на Заході — він устиг написати лише одну книжку. Головний архітектор Єлисаветграда середини ХIХ століття, талановита людина, забута чи майже забута нами...

Про класифiкацiю традицiйних дерев'яних церков

Вiдродження української нацiональної культури, її духовностi вiдбувається через глибоке осмислення давнiх традицiй народу. Важливим джерелом цих традицiй, їх корiнням є об'єкти народної творчостi i, зокрема, пам'ятки дерев'яної храмової архiтектури.

Спасо-Преображенський собор у Чернігові - найдавніша архітектурна пам’ятка Київської Русі

Найдавнішою пам’яткою архітектури часів Київської Русі, старшою за Софійський собор у Києві, яка добре збереглася до наших днів і продовжує функціонувати, -- є Спасо-Преображенський собор у Чернігові. Це – не просто окраса Чернігова, святиня давнього Чернігово-Сіверського князівства, а й справжнє архітектурне диво, розповідає власкор РІСУ Любов ПОТАПЕНКО.

Творіння архітектора Сергія Вітте - будівля Національного Банку України

...Справжньою прикрасою нової будівлі банку стало оформлення фасадів та інтер'єрів творами, виконаними під керівництвом італійського скульптора й художника Еліо Саля. У серпні 1905 року чудовий двоповерховий будинок у стилі північноіталійської готики передали банкірам..

Церковна архітектура України. СВЯТИНІ КНЯЗІВ ОСТРОЗЬКИХ

Церковна архітектура України протягом віків відзначалася дивовижним розмаїттям. Кожна церква мала свій образ, своє неповторне “обличчя”, більшість храмів зводилися при закладанні міст і сіл, ставили їх на найвиднішому місці і, власне, ще й досі храм є візитною карткою, своєрідним духовним образом кожного населеного пункту. Історія міста Старокостянтинова (колись Костянтинова) також відображається в численних пам’ятках церковної архітектури, пов’язаних безпосередньо з родом князів Острозьких, видатних поборників українського Православ’я.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Карта посищений